Politiebureau IJtunnel Amsterdam
- Markt
- Politie
- Opdrachtgever
- Politie Diensten Centrum
- Architect
- GGH Architecten -Dhr. E. Huijten
- Bouwmanagement
- Scope Management BV -
Dhr. R. Smit - Opdracht
- VO, DO, TO, Prijsvorming en gunning, UO, Uitvoeringsbegeleiding en
Nazorg - Bouwomvang
- ca. 2.450 m2
- Installaties
- Fase 1: Werktuigkundige-, Sanitaire-, Elektrotechnische-, Data- en Beveiligingsinstallaties.
Fase 2: Audio Visuele installaties, Command and Control Center (CCC) - Datum adviesopdracht
- November 2019
- Oplevering van het werk
- Fase 1: Februari 2022
Fase 2: December 2022 - Foto afkomstig van (gebouw)
- Galjema BV - in eigen beheer
- Foto afkomstig van (balie)
- Scope Management BV
Omschrijving van het project
Door PDC is het initiatief genomen om het bestaande bureau aan de IJ-tunnel 2 in Amsterdam te renoveren. Het bestaande gebouw moest opnieuw worden ingedeeld en ingericht.
Uitgangspunt hierbij was om het gebouw zowel technisch als functioneel zoveel als mogelijk te laten voldoen aan de laatste eisen uit het Technische Programma van Eisen en tegemoet te komen aan de diverse klachten en opmerkingen ten aanzien van het huidige gebruik.
Verder was een uitgangspunt om het gebouw en de installatie in het gebouw te verduurzamen, naar minimaal een energielabel A. Alle investeringen zijn beschouwd op basis van gebruiksperiode van het gebouw van 10 jaar.
Het Robuust Basis Team is gehuisvest in het gebouw. Het Command and Control Center van de Politie heeft zich na de renovatie zich hier ook gehuisvest. Hiervoor zijn de hoogste eisen aan de installatie vereist, zoals het klimaat, de energievoorziening en de audiovisuele installatie.
Na de renovatie van het gebouw, is dit weer de plek waar de politie alle benodigde werkzaamheden goed en efficiënt kan uitvoeren.
Werkzaamheden Galjema B.V.
Bij de opstart van de ontwerpwerkzaamheden is een NEN2767-conditiemeting uitgevoerd, voor alle te onderhouden elementen in het gebouw. Daarnaast zijn de mogelijke maatregelen geïnventariseerd, waarmee in het kader van energiebesparing en verduurzaming een energielabel A te bereiken is.
Op basis van de keuzes naar aanleiding van deze onderzoeken en de uitgangspunten uit het technisch Programma van Eisen van PDC voor nieuwbouwlocaties, is vervolgens door Galjema samen met GGH Architecten en ZRI, als onderaannemer van Galjema voor bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek, een integraal ontwerp gemaakt.
Tijdens de verschillende ontwerpfasen is verder intensief samengewerkt met diverse diensten van de Politie, zoals Technisch Beheer, ICT , Beveiliging en het CCC.
Daar waar het ten gevolge van renovatie niet mogelijk was om te voldoen aan de eisen uit het TPvE voor nieuwbouw is een en ander tijdens het ontwerpproces vastgelegd.
Op basis van de vooraf vastgestelde duurzaamheidsambities zijn de volgende aspecten meegenomen in het ontwerp:
- verbetering van de bouwfysische schil;
- vervanging van de bestaande kozijnen en glas door thermisch onderbroken kozijnen voorzien van HR++-glas;
- toepassing van stadsverwarming;
- toepassing van warmterugwinning;
- toepassing van nieuwe LBK’s;
- toepassing van verlichting op basis van LED-technologie.
Na gunning heeft Galjema een controlerende rol ten aanzien van de werkvoorbereidingsdocumenten en het functioneren en de kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden. In de nazorgfase wordt door Galjema de prestaties van de installaties bewaakt en wordt daarnaast, op basis van door de aannemer/installateurs te verstrekken rapportages, bewaakt dat het berekende energiebesparingen ook worden behaald.