Gemeente Sporthal Elzenhagen Zuid Amsterdam
- Markt
- Openbare gebouwen
- Opdrachtgever
- Gemeente Amsterdam
- Referentie
- Project Management Bureau
Dhr. R. van Ritbergen en
Dhr. S. ten Hove - Architect
- LIAG Architecten en Bouwadviseurs Den Haag -
Dhr. Jordy Aarts - Bouwomvang
- 4.500 m2
- Installaties
- Elektrotechnische | communicatie | beveiligings | transport | klimaat- en sanitaire installaties
- Uitwerking ontwerp
- 3D Modeleren, BIM LOD 300
- Opdracht
- VO, DO, TO (bestek), Gunning en Uitvoeringbegeleiding
- Datum adviesopdracht
- december 2018
- Oplevering van het werk
- Start bouw Q1 - 2022 -
oplevering Q2 2023 - Impressies afkomstig van
- LIAG Architecten en Bouwadviseurs Den Haag
Omschrijving van het project
De Ambitie voor Elzenhagen Zuid is het creëren van een hoogwaardige stedelijke en duurzame woonwijk in combinatie met maatschappelijke- sport- en onderwijsvoorzieningen dat enerzijds aansluit bij het hoog stedelijke bebouwingskarakter van het stationsgebied en anderzijds aansluit bij het landschappelijk- en recreatieve karakter van de Noord-Hollandse Kanaalzone.
Het doel is het realiseren van een sporthal bestaande uit 4 zaaldelen, hiervoor kan de grote zaal opgedeeld worden in 3 zaaldelen. De sporthal wordt overdag gebruikt door 2 schoolbesturen en in de avond en weekend door verschillende sportverenigingen, daarbij dient de grote zaal te voldoen aan de NOC/NSF regels om internationale sport toernooien te kunnen houden.
In de sporthal zijn multifunctionele ruimten, een horeca voorziening, kleedruimten, scheidsrechterruimte, tribunes en een fietsenstalling opgenomen. Tevens zijn de nutsvoorzieningen(ruimten) voor de wijk en de sporthal, zowel in stroom, koude- en warmte in het gebouw gesitueerd.
In elk van de drie zaaldelen zijn digitale LED-schermen, een plafondcamera en twee wandcamera’s (voor opnames door sportdocenten en trainers) aanwezig, daarbij zijn er voorzieningen t.b.v. van een mobiele omroepwagen.
Werkzaamheden Galjema B.V.
In opdracht van de Gemeente Amsterdam worden door Galjema de gebouwgebonden installaties en installaties t.b.v. de sportinrichtingsvoorzieningen ontworpen. De invulling van deze installaties vormen, samen met de overige disciplines (architectuur | constructies | bouwfysica), een integraal onderdeel van het ontwerp.
De installaties dienen te passen bij de hoge ambities welke de gemeente Amsterdam voor ogen heeft.
- Een duurzame omgeving (BENG – Nul op de meter)
- Een gezonde omgeving
Bovengenoemde items hebben een relatie met de installaties en vormen dan ook een integraal onderdeel van het ontwerp.Een belangrijk onderdeel van het installatieontwerp is duurzaamheid.
Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:
- Gasloos: er komt geen aardgasaansluiting
- Duurzame warmte- en koude-opwekking: levering Vattenfall
- Opvangen hemelwater middels retentiedak en waterberging
- Elektra opwekking met PV-cellen
- Duurzame verlichting: er zullen alleen LED-armaturen worden toegepast
- Specifieke instelbare ledverlichting t.b.v. van de diverse sporten
- Een GBS (gebouwbeheersysteem) welke de installatie regelt en monitort op het juiste gebruik met de juiste instellingen
Het gebouw zal tevens worden voorzien van de nodige beveiligingsinstallaties, brandslanghaspels, brandmeld- en ontruimingsinstallatie, noodverlichting – vluchtwegbewijzering, toegangscontrole, camerabewaking, inbraakdetectie en bliksembeveiliging.
