Naar overzicht

Theo Thijssenschool te Amsterdam

TheoThijssenschool Vermeld fotograaf Marcel Westhoff
Impressie nieuwe situatie (Inarchitects bv Amsterdam VERMELDEN)
Vorige Volgende
Markt
Onderwijs, Monumenten
Opdrachtgever
Stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel
Architect
Inarchitects bv. Amsterdam
Opdracht
PVE t/m aanbesteding
Bouwomvang
ca. 2.500 m² BVO
Datum adviesopdracht
Juli 2019
Fase
Ontwerpfase
Impressie afkomstig van
Inarchitects bv. Amsterdam
Foto afkomstig van
Marcel Westhoff

Omschrijving van het project

Stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel (OOadA) heeft besloten om de Theo Thijssenschool aan de Anjeliersstraat te Amsterdam grootschalig te laten renoveren.

Het plan is om de school te optimaliseren en geschikt te maken voor 10 leerlingengroepen, een aparte buitenschoolse opvang (BSO) en de nodige ruimten voor personeel. Voor de installaties is het uitgangspunt dat de huidige installaties (nagenoeg) geheel gesloopt zullen worden en er
nieuwe duurzame installaties worden voorzien. Het doel is om ervoor te zorgen dat het gebouw weer decennia
vooruit kan.

De locatie bestaat uit 3 bouwdelen:
▪ bouwdeel met straatnummer 157 is een gemeentelijk monument uit 1926
▪ bouwdelen met straatnummers 153 en 155A zijn rijksmonumenten uit 1885.
De bouwdelen zijn inpandig onderling verbonden en vormen daardoor één geheel.

Werkzaamheden Galjema B.V Technisch Adviesbureau

Door Galjema worden de gebouwgebonden werktuigkundige en elektrotechnische installaties ontworpen. De invulling
van deze installaties vormen, samen met de disciplines architectuur, constructies en bouwfysica, een
integraal onderdeel van het ontwerp.

Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van het installatieontwerp. Hierbij heeft het PvE Frisse Scholen klasse B, als uitgangspunt gediend:

  • Het mechanische ventilatiesysteem is voorzien van warmteterugwinning met een minimaal rendement van 75% (HR-WTW);
  • Het ventilatiesysteem heeft een variabele luchtvolumestroom, geregeld op basis van de CO2-concentratie in de ruimten;
  • Het ventilatiesysteem is voorzien van een automatische regeling voor (zomer)nachtventilatie;
  • LED-verlichting wordt toegepast (dimbaar | met aanwezigheidsdetectie).

Daarnaast zijn in het ontwerp ook de volgende duurzaamheidsmaatregelen voorzien:

  • Het ventilatiesysteem is, naast warmteterugwinning, tevens voorzien van vochtterugwinning door middel van een regeneratief warmtewiel (geen extra bevochtigingsinstallatie benodigd);
  • Luchtbehandelingskasten voldoen aan Europese ecodesign-richtlijn Energy Related Products, ErP 2018;
  • Energiezuinige warmtepompen voor klimatisering van de ventilatielucht worden toegepast;
  • Een digitaal GBS (gebouwbeheersysteem) zal de installatie regelen en monitoren op het juiste gebruik met de juiste instellingen;
  • Waterbesparende kranen worden toegepast. Warmtapwatervoorziening met elektrische doorstroomtoestellen (geen voorraadboilers, geen stilstandsenergieverlies);
  • Toiletten met 2-toetsspoeling, “grote/ kleine boodschap” en zonder spoelrand (hygiënische “Rimfree”-uitvoering) worden gebruikt;
  • Automatische buitenzonweringsinstallatie wordt geïnstalleerd (minder mechanische koelenergie nodig);
  • PV-cellen (zonnepanelen) worden op het dak bevestigd.

In basis zullen de installaties, op vooraf bepaalde instellingen (setpoints), automatisch worden aangestuurd door het GBS. Het energieverbruik voor ruimten die niet bezet zijn zal hierbij laag zijn: minimale ventilatie | verlichting uit.

Met voorgaande maatregelen wordt het energielabel van het gebouw aanzienlijk verbeterd, van G naar A++. En de CO2-emissie wordt met ca. 66% gereduceerd.

Het gebouw wordt verder voorzien van een multifunctioneel bekabeld datanetwerk, een draadloos wifi-netwerk en de nodige beveiligingsinstallaties.

Frank Loomans

Projectleider

079 - 206 50 80

Sluiten