Naar overzicht

Sterrewacht te Leiden

2011-08 bezoek sterrenwacht Leiden (2)
oude_sterrewacht2
IMG_0008 - kopie
2011-08 bezoek sterrenwacht Leiden (32)
IMG_0004
Vorige Volgende
Markt
Monumenten
Opdrachtgever
Universiteit Leiden Expertisecentrum Vastgoed
Architect
Veldman, Rietbroek en Smit architecten
Opdracht
Voorontwerp, Definitief ontwerp, bestek, aanbesteding en uitvoeringsbegeleiding
Bouwomvang
Renovatie Rijksmonument ca. 4369 m2 BVO met onderwijsfunctie
Datum adviesopdracht
Maart 2008
Oplevering van het werk
Februari 2012

Omschrijving van het project

De Universiteit Leiden is de oudste universiteit van Nederland, gesticht in 1575. Sterrenkunde heeft er een lange en rijke traditie. Al in 1633 kreeg de universiteit een sterrenwacht als onderdak voor het kwadrant van Snellius. Het maakt Sterrewacht Leiden de oudste nog bestaande universiteits-observatorium ter wereld.

Sinds het einde van de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn de sterrenkundigen, en daarmee het wetenschappelijke instituut “de Sterrewacht” niet meer gehuisvest in het monumentale Sterrewachtgebouw aan de Witte Singel. Tot 2006 heeft de Biologieafdeling gebruik mogen maken van de Sterrewacht en de andere gebouwen aan de Sterrenwachtlaan, over welke periode het complex in ernstige verval raakte. Over de afgelopen jaren is het Sterrewachtgebouw echter grondig gerenoveerd en is het na 2,5 jaar renovatie weer in gebruik genomen. Diverse specialisten hebben bijzondere onderdelen, zoals de veranda aan de zuidzijde, de koepels, stucplafonds en de vloeren hersteld.

Een gedeelte van de Sterrewacht is momenteel in gebruik genomen door de Juridische Faculteit van de Universiteit en de studenten voor college. In de deels nieuwe kelders is een bezoekerscentrum met een expositie over het voormalige gebruik van de Sterrewacht. De oude koepels en observatoria hebben een museale functie. Ze zijn uitgerust met de oorspronkelijke sterrenkijkers en worden door de groep ‘Sterrewacht’ van de Universiteit voor observaties gebruikt.

Werkzaamheden Galjema B.V.

De complete elektrotechnische- en werktuigkundige installaties zijn door Galjema ontworpen en de realisatie ervan is door Galjema begeleid. De advieswerkzaamheden zijn verricht in diverse fasen te weten VO, DO, bestek, aanbesteding en uitvoering.

De Sterrewacht is een Rijksmonument van ca. 12.000 m2 wat compleet is gerenoveerd en aangepast aan de hedendaagse (onderwijs)eisen. Het gebouw is voorzien van duurzame installaties volgens de geldende richtlijnen, eisen en voorschriften die in nauw overleg met het Architectenbureau zijn ingepast in het gebouw.

Duurzaamheidsmaatregelen die zijn verwerkt in het gebouw zijn:
– Energiezuinige verlichting;
– Gebalanceerde mechanische ventilatie met warmteterugwinning;
– Onderhoudsarme uitvoering van de installaties.

Ignacio Castaño Rosario

Directeur

06-51298869

Sluiten