Naar overzicht

Speciaal onderwijs Clematislaan Gouda

a1cbed22-5aa2-4c91-a009-cfb9f7ccde8f
Knipsel clematis
Galjema_Clematislaan_Gouda_BASE_03-2
Galjema_Clematislaan_Gouda_BASE_01-2
Galjema_Clematislaan_Gouda_BASE_02-3
Vorige Volgende
Markt
Onderwijs
Periode
Q4 2022
Soort project
Vernieuwbouw en Renovatie
Opdrachtgever
Stichting Klasse (De Ark) en Gemiva
Referentie
Dhr. E. Everhard (Stichting Klasse) en Dhr. J. Baaten (Gemiva)
Architect
KOW Architecten
Bouwomvang
5.850 m2 (4 bouwlagen)
Installaties
Werktuigkunde- en elektronische installaties
Opdracht
Aanpassing Ontwerp, Aanbesteding & Gunning en Begeleiding Uitvoering.
Datum adviesopdracht
Maart 2020
Oplevering van het werk
Oktober 2022
Impressie afkomstig van
KOW Architecten

Omschrijving van het project

Na vijf jaar leegstand is het voormalige onderkomen van het Driestar College aan de Clematislaan in Gouda getransformeerd tot een toekomstbestendig kinderdagcentrum en een school voor speciaal onderwijs. Het bestaande hoofdgebouw, behoudens de gymzalen, is hierbij bouwfysisch opgewaardeerd naar nieuwbouwniveau en biedt onderdak aan de veertien groepen van het Speciaal Basis Onderwijs en het Speciaal Voortgezet Onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen tussen 4 en 18 jaar van De Ark. Het vroegere laagbouwdeel is gesloopt en vervangen door een compacte nieuwbouw in 2 bouwlagen. In dit deel van het complex zijn acht groepsruimten ingericht Gemiva voor dagbesteding ten behoeve van kinderen met een ontwikkelingsachterstand tot en met verstandelijke of meervoudige beperking.

Voor de warmteopwekking ten behoeve van ruimteverwarming en het naverwarmen van de ventilatielucht wordt gebruik gemaakt van lucht/water-warmtepompen, in combinatie met een gasgestookte cv-ketel voor de pieklasten. Het uitgangspunt voor de afgifte is laagtemperatuur. De lucht/water-warmtepompen worden in de zomer tevens gebruikt voor het leveren van gekoeldwater ten behoeve van de ruimtekoeling en het nakoelen van de ventilatielucht.

Voor de ventilatie, in zowel de bestaande bouw als de nieuwbouw, wordt gebruik gemaakt van gebalanceerde luchttoe-en afvoer, voorzien van warmteterugwinning. Voor de ventilatie ten behoeve van leslokalen is uitgegaan van Frisse Scholen klasse B (30,6 m3/h per persoon). Een en ander op basis van een bezetting van maximaal 15 leerlingen en 1 docent. Het ventilatieconcept voldoet hierbij volledig aan de randvoorwaarden van de SUVIS-subsidie.

Voor de verwarming en koeling van de ruimten in het bestaande gebouw is vloerafgiftesysteem aangebracht, waarbij de capaciteit van per ruimte wordt geregeld. De ruimten in de nieuwbouw worden eveneens verwarmd via de vloer. Voor de ventilatie en de koeling in de zomer zijn deze ruimten voorzien van plafond-inductie-units.

De opwekking van elektra vindt deels plaats met behulp van PV. De panelen zijn aangebracht op het dak van de 2e verdieping van de bestaande bouw.

Voor verlichting van alle ruimten wordt gebruik gemaakt van armaturen met LED-lichtbronnen. De schakeling van de verlichting in de lokalen is handbediend. In de overige ruimte wordt geschakeld op basis van aanwezigheid.

Werkzaamheden Galjema B.V.

Galjema is bij het project betrokken nadat het voor de uitvoerende partijen samen met de gecontracteerde installatie-adviseur niet mogelijk was om te komen tot een aangepast installatieconcept binnen budget. Door Galjema zijn samen met de uitvoerende partijen aangepaste ontwerpuitgangspunten vastgesteld, waarbij dit uiteindelijk wel is gelukt. Hierbij moet aanvullend wel worden opgemerkt, dat op basis van door Galjema gemaakte TCO-berekeningen uiteindelijk ook voor de gymzalen is gekozen om deze installatietechnisch te vervangen.

Na de beoordeling van de offerten zijn door Galjema in de UO-fase alle werkvoorbereidingsbescheiden beoordeeld en heeft Galjema, tot en met de oplevering, een beperkte rol gehad in de begeleiding van de werkzaamheden in de uitvoering.

Sluiten