Naar overzicht

Rechtbank en Openbaar Ministerie St. Annadal Maastricht

064
St. Annadal -afkomstig OGE.png
Vorige Volgende
Markt
Openbare gebouwen, Justitiële inrichtingen
Soort project
Renovatie en inhuizing
Opdrachtgever
Rijksvastgoedbedrijf
Referentie
DVDP - Jef van den Putte
Architect
DVDP Architectuur en Stedenbouw
Bouwomvang
16.500 m2 bestaande uit:
Renovatie 12.350 m2
van de Rechtbank
Inhuizing 3.150 m2
van het Openbaar Ministerie
Totale gebouw bedraagt
22.000 m2.
Installaties
Elektrotechnische- en werktuigkundige installaties
Opdracht
Integraal installatietechnisch ontwerp, bestek- en tekeningen, controle werktekeningen, uitvoeringsbegeleiding en nazorg.
datum adviesopdracht
Oktober 2019
Oplevering van het werk
Nov 2019 – maart 2021 - TO gereed 30/3/2021 Realisatie periode juli 2021 – juli 2023
Foto afkomstig van
Galjema (in eigen beheer)

Omschrijving van het project

Het Openbaar Ministerie was gehuisvest in ander gebouw in Maastricht, en had aangegeven te willen verhuizen naar het gebouw van de rechtbank. Dit is mogelijk gemaakt door een herindeling van het rechtbankprogramma, waardoor er ruimte gemaakt kon worden voor het programma van het OM.

Een duidelijke scheiding tussen de beide gebruikers is gerealiseerd, waarbij beide toegang blijven houden tot gedeelde voorzieningen, zoals het restaurant en het nieuwe vergadercentrum. Het gerechtsgebouw huisvest na de verbouwing ook het OM, op enkele daarvoor geschikt gemaakte kantoorvleugels. De overige kantoorvleugels, waarin de rechtbank gehuisvest is, zijn gerenoveerd. De verkeerswegen waarin centrale ontmoetingsplekken zijn toegevoegd zijn ook gerenoveerd. Het restaurant is vernieuwd en er is een nieuw vergadercentrum gerealiseerd. De rechtbank is volledig in gebruik gebleven tijdens de gefaseerde verbouwing. Hieraan lag een uitgebreid faserings- en verhuizingsplan ten grondslag.

Werkzaamheden Galjema B.V.

Direct na opdracht is door Galjema gestart met een uitgebreide opname. Dit mede in verband met de slechte kwaliteit en de onvolledigheid van de revisie. Vervolgens zijn door Galjema een aantal controleberekeningen gemaakt van de resultaten van het binnenklimaat en het verlichtingsniveau op basis van de uitgangspunten uit het PvE van het Rijksvastgoedbedrijf.

De vleugels t.b.v. het OM zijn geheel gerenoveerd, de verlichting in de verkeerswegen is geheel vervangen.

Na de afronding van het voorlopig ontwerp zijn de definitieve uitgangspunten voor de verdere planuitwerking door het ontwerpteam definitief vastgesteld. Dit betekent dat:

  • De capaciteit van de luchtbehandelingsinstallatie wordt uitgebreid op basis van het toegenomen aantal personen in het gebouw en de hiermee samenhangende koellast. Dit betekent ook, dat de rest van de luchtbehandelingsinstallatie in het gebouw moet worden aangepast.
  • De verlichtingsinstallatie in de kantoren blijft gehandhaafd. Alle overige verlichtingsarmaturen worden vervangen, waarbij gebruik wordt gemaakt van energiezuinige LED lichtbronnen.
  • De data installatie in het gebouw is compleet vervangen, ook in de niet te renoveren gedeelten van het gebouw, de werkplek gebonden voorzieningen voor 230V zijn aangepast c.q. uitgebreid.
  • De bestaande installatie voor inbraakbeveiliging en toegangscontrole wordt is aangepast c.q. uitgebreid.
  • De bestaande analoge observatie installatie is compleet vervangen.

Tot de werkzaamheden van Galjema behoorde verder het vervaardigen van de bestekken met bijbehorende tekeningen ten behoeve van een meervoudig onderhandse aanbesteding onder hoofdaannemers. Na de aanbesteding heeft Galjema de werkvoorbereiding gecontroleerd.

Galjema heeft naast de werktuigkundige en elektrotechnische ook de beveiligingsinstallaties ontworpen; deze bestonden uit: camera observatie-, intercom-, inbraak- en toegangscontrole installatie. In dit project was het verplaatsen van de centrale meldkamer ook een onderdeel van de werkzaamheden.  (Opname, VO, DO, TO, P&C en uitvoeringsbegeleiding).

Beveiliging in het ontwerp

Ten aanzien van de hoofdopzet van het gebouw zijn de diverse beveiligingszones op een bij het gebouw passende wijze geïntegreerd. Als eerste de buitenschil met aandacht voor de entrees en bezoekersstromen en een interne scheiding tussen publieksgedeelte (zittingszalen) en personeelsgedeelte, waarbij het personeel niet in het publieksdeel hoeft te komen. Daarnaast is de scheiding tussen OM en Rechtbank zodanig ingepast dat er geen menging plaats vindt, en zijn binnen het OM een aantal functies afgescheiden met een hogere weerstandsklasse.

Een belangrijk deel van de opgave betrof het herontwerp van de entree van de Rechtbank, waarbij de beveiliging een evidente hoofdrol speelde (incl. scanners, tourlock, etc.). Daarbij is een zuivere scheiding gemaakt tussen de verschillende bezoekersstromen (ambtelijk bezoek, bezoekers rechtbank, bezoekers publieke tribune). Voor bezoekers aan de publieke tribune van de rechtszalen is een nieuwe afgescheiden trap gemaakt zodat er geen contact is met andere in- en uitgaande bezoekers. De personeelsentree (die eerst samenviel met de bezoekersentree) is vanuit veiligheidsoverwegingen verplaatst naar een geheel andere locatie (toepassing sluis en tourlock). Daarnaast is de toegang voor de aan- en afvoer van gedetineerden van- en naar het pand aangepakt  en is de route van gedetineerden naar de zittingszalen verbeterd.

Tenslotte is de veiligheid van de rechters vanuit de zittingszalen verbeterd door o.a. het aanbrengen van extra vluchtmogelijkheid bij calamiteiten.

Met dank aan DVDP voor gebruik afbeelding.

 

 

Sluiten