Naar overzicht

Penitentiaire Inrichting te Haarlem

2.v2
4.vergroot - web 3
Vorige Volgende
Markt
Monumenten, Justitiële inrichtingen
Opdrachtgever
Rijksgebouwendienst Haarlem
Architect
Peter Sas Architecten
Opdracht
DO, Bestek en uitvoeringsbegeleiding
Bouwomvang
Renovatie 5.000 m2 van het bouwdeel "De vest" en het op niveau brengen van de brandveiligheidsvoorzieningen in het gehele complex
Datum adviesopdracht
Augustus 2009
Oplevering van het werk
November 2010

Omschrijving van het project

De penitentiaire inrichting bevindt zich in de binnenstad van Haarlem en bestaat uit een koepel (De Koepel) en een rechthoekig gedeelte (De Vest). Het gebouw is ontworpen door architect W.C. Metzelaar en is sinds 1901 in gebruik.
Het monumentale pand, dat een doorsnede heeft van circa 55 meter en een hoogte van 36 meter, kent een rijke geschiedenis. Zo zat in de Tweede Wereldoorlog onder andere verzetsstrijder Hannie Schaft er enkele dagen vast voor ze in de duinen bij Bloemendaal gefusilleerd werd.

In de Penitentiaire Inrichting te Haarlem zijn in de koepel 224 cellen, die voorzien zijn van een elektrische deurdranger. In het deel “De Vest” betreft dit 120 cellen.

Het project betrof de renovatie van het bouwdeel “De Vest” en het op niveau brengen van alle brandveilgheidsvoorzieningen zoals brandwering en brandmelding ten behoeve van De Koepel en De Vest.

Werkzaamheden Galjema B.V.

De installaties ten behoeve van de renovatie van “De Vest” zijn door Galjema B.V. ontworpen en begeleid tijdens de uitvoering.
Ten behoeve van “De Koepel” en “De Vest” zijn alle de brand technische voorzieningen ontworpen en tijdens de uitvoering begeleid.
Tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase fase is veel aandacht besteed aan de afstemming met de opdrachtgever en de bewakingsdienst waarbij rekening is gehouden met de specifieke eisen voor de verschillende functies in het complex. Onderdeel daarvan was het systeem van ontgrendeling en vergrendeling van de celdeuren en de deuren in de verkeerswegen bij brand.

Robert Buijtendijk

Directeur

079-2065080

Sluiten