Naar overzicht

Catshuis te Den Haag

20090625/2337 DEN HAAG NEDERLAND
20090625/2336 DEN HAAG NEDERLAND
03 catshuis entreehal 1
04 catshuis entr.-tuinzaal
05 catshuis tuinzaal 1
02 catshuis antichambre 1
06 catshuis herenkamer 2
07 catshuis catskamer 1
08 catshuis opkamer 1
Vorige Volgende
Markt
Monumenten
Opdrachtgever
Rijksgebouwendienst directie Projecten
Architect
Architect ir. J.M. Homan en Morika Kira Architects
Opdracht
VO, DO, bestek en uitvoeringsbegeleiding
Bouwomvang
Renovatie 4000 m² BVO
Datum adviesopdracht
Juni 2001
Oplevering van het werk
Afronding brandmeld 2010

Omschrijving van het project

Het Catshuis is voor een gedeelte in gebruik als pied-à-terre van de minister-president. Daarnaast wordt het Catshuis de laatste jaren vooral gebruikt als representatieve ontvangstruimte voor de minister-president en de regering.
Mede door het gewijzigde gebruik van het Catshuis, is in 2000 besloten tot een ingrijpende verbouwing en renovatie. Bovenal voldeed het Catshuis niet meer aan de wettelijke eisen op het terrein van arbeidsomstandigheden en de Warenwet. Het klimaat in het gebouw gaf aanleiding voor veel klachten en er waren logistieke knelpunten bij de dienstverlening tijdens ontvangsten. Ten slotte voldeden het gebouw en het terrein niet meer aan de huidige veiligheidsnormen.
Een grondige verbouwing van het Catshuis heeft in de periode 2003-2006 plaatsgevonden. In een nieuwe, grotendeels ondergrondse uitbreiding onder het voorplein zijn de installatieruimte, sanitairevoorzieningen en keuken ondergebracht. De visie voor de verbouwing luidde: ‘Een sprankelend, kleurig en ontspannen Catshuis in een landelijke omgeving, waarbij de historie van het gebouw duidelijk zichtbaar blijft. Het huis moet voor de gebruikers comfortabel en functioneel zijn.’

Werkzaamheden Galjema B.V Technisch Adviesbureau

De installaties zijn door Galjema zodanig ontworpen dat deze zoveel mogelijk zijn geïntegreerd in de bouw. Daarbij is veel aandacht besteed aan ondersteuning van de architectonische visie en zijn oorspronkelijke elementen bewaard gebleven.
In de praktijk betekende dit dat de installaties zoveel mogelijk aan het oog onttrokken zijn, ingebouwd in vloeren, wanden en plafonds.
Het binnenklimaat diende aan moderne eisen voor het gebruik en comfort te voldoen. Hiervoor is een geheel nieuwe installatie gerealiseerd. Dit vereiste een nauwe samenwerking tussen de disciplines en een uitwerking op detailniveau.

Daar waar mogelijk zijn duurzame technieken toegepast zoals duurzame LED verlichting en lage temperatuur verwarming.

Oscar Gerritsen

Projectleider

06-29585751

Sluiten