Naar overzicht

Amsterdam Museum

Amsterdam Museum facade in Amsterdam, Netherlands.
tourists enjoy the sun on central court of amsterdam museum
Entrance of the Amsterdam Museum, the Netherlands.
Museum-Street-Schuttersgalerij-Amsterdam-Museum - kopie
Amsterdam_Binnenplaats_meisjes
amsterdam-museum.v2
auditorium 5001.v1
Vorige Volgende
Markt
Musea, Monumenten
Opdrachtgever
Amsterdam Museum
Architect
Architectenbureau Jowa & Benthem Crouwel Architects
Opdracht
Div. werkzaamheden in verschillende fasen zoals voorontwerp/ bestek en tekeningen/ uitvoeringsbegeleiding/oplevering
Bouwomvang
Renovatie en verbouwing 12.340 m2 BVO
Datum adviesopdracht
November 1998 tot heden
Oplevering van het werk
Voortdurende oplevering van aanpassing en renovatie van diverse installaties in verschillende bouwdelen tot heden

Omschrijving van het project

Het gebouwencomplex tussen de Kalverstraat en de Nieuwezijds Voorburgwal, waar nu het Amsterdam Museum is gevestigd, was in de Middeleeuwen het St. Luciënklooster. In 1579 trok het Amsterdams Burgerweeshuis hierin en bleef daar tot in de 20e eeuw. In die tijd heeft het gebouw flink wat verbouwingen ondergaan. Sinds 1975 is er het Amsterdam Museum in ondergebracht.

Werkzaamheden Galjema B.V.

Vanaf 1998 is Galjema betrokken bij verbouwingen en renovaties in de gebouwen van het Amsterdam Museum, waarbij Galjema de advieswerkzaamheden voor de installaties verricht.

De volgende projecten zijn daarbij onder andere aan de orde geweest:

  • Brandveiligheidsproject en herinrichting bouwdeel C/K;
  • Vervanging oliegestookte CV-ketels door gasgestookte CV ketels;
  • Vervanging luchtbehandelingskasten en meet- en regelinstallaties;
  • Aanbrengen luchtbehandelingsinstallatie personeelsrestaurant;
  • Uitvoeren energiescan;
  • Vervangen gekoeldwaternet;
  • Verbouwing bouwdeel A en realisatie kindermuseum;
  • NEN3140 inspectie, inclusief thermografische beoordeling;
  • Vervangen CV-verdelers en koelmachines inclusief realisatie WKO;
  • Begeleiding beheer en onderhoud.

De opdrachtgever en gebruikers zijn zeer tevreden over de wijze waarop Galjema het ontwerp van de installaties voor de projecten uitvoert alsmede rekening houdt met de bijzondere eisen ten aanzien van de realisatie van de uitvoeringswerkzaamheden in een museale omgeving. Een en ander zoals mede blijkt uit de laatste alinea van de tevredenheidsverklaring.

De hoofdlocatie van het Amsterdam Museum is gevestigd in een historisch gebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal te Amsterdam. Bij de realisatie van installatietechnische voorzieningen in het gebouw moet altijd rekening worden gehouden met het historische karakter van het gebouw. Ondanks deze randvoorwaarde zijn in de afgelopen jaren de volgende duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd:
– Het realiseren van een WKO-installatie met watergekoelde omkeerbare warmtepompen;

– Het vervangen van de bestaande sproeibevochtigingsinstallatie door een bevochtigingssysteem op basis van hoge druk verneveling, waardoor het waterverbruik is gereduceerd met meer dan 50%;

– Het vervangen van de bestaande regelinstallatie, waarbij de ruimtetemperatuurinstellingen in de museale ruimten in overleg met de gebruiker buitentemperatuurafhankelijk zijn gemaakt, een en ander in combinatie met een monitoringstraject voor de optimalisatie van het regelgedrag en het energiegebruik;

– Het vervangen van het overgrote deel van de museale verlichting door armaturen met LED-lichtbronnen.

Voor de opstelling van de droge koelers ten behoeve van de watergekoelde omkeerbare warmtepompinstallatie hebben wij een bijzondere oplossing gevonden. In overleg met de architect, de bouwfysisch adviseur en de constructeur is een plek gevonden tussen de kappen van de bouwdelen C en K. De apparatuur is hierdoor 100% functioneel en toch volledig aan het zicht onttrokken.

Restauratie van monumenten vergt een zeer nauwe samenwerking met de architect om de historische waarde van de gebouwen te behouden. Doelstelling van de verbouwingen is enerzijds om de museum- en bijbehorende functies (zoals kantoor en restaurant) goed te huisvesten en anderzijds om de monumentale waarde van de gebouwen in stand te houden. Hiervoor is het binnenklimaat aangepast aan de huidige normen met het doel de kunstwerken zo goed mogelijk te kunnen exposeren en archiveren.

Fokko Mienstra

Adviseur

06-53192038

Sluiten